“Van fietsen leer je doorzetten”

“Ik had talent voor marathonschaatsen, maar in 2014 ging het goed mis. Een valpartij en een vlijmscherpe schaats vernielden zo’n beetje alles in mijn linkerknie, zelfs mijn bot was ingesneden. Wielrennen was altijd al een logische aanvullende training voor een schaatser, dus fietsen deed ik ook vanaf mijn zestiende. Na het ongeval wilde ik naast opnieuw leren lopen, ook perse opnieuw leren fietsen. Dat was eng. Mijn balans op links was helemaal weg.”

“Mijn sportmentaliteit gaf de doorslag. Het beste eruit halen wat mogelijk is! Dus veel trainen (6 dagen per week), goede voeding en voldoende slaap. Dat maakt dat ik vandaag de dag weer in de race ben om naar de Paralympische Spelen in Tokyo (2020) te gaan. Het fietsen leert je door te zetten. Je verliest namelijk veel vaker dan je wint. Die enkele momenten dat je een goede tijd rijdt, staan voor altijd in je geheugen. Daar wil ik steeds weer naar toe werken. Het overwinnen van je verliezen, dat doet mij goed. En niet alleen in het sporten, die bewustwording dringt door in alles.”

“Bij het para-cycling val ik onder de categorie ‘lichte beperking’. Je ziet uiterlijk niet zoveel, maar een onderdeel van je lichaam hindert wel. Ik zie in de zware categorie soms deelnemers, waarbij je denkt: absurd, dat die nog zo kunnen fietsen. Echt veel respect. En ik snap het goed. Wielrennen zit in je hart. Het is een geweldig spelletje. Je hebt ploegmaten, maar rijdt toch ook voor eigen kansen. Je moet het zelf doen! Je komt op veel mooie plekken. Daar ben ik zelf ook dankbaar voor. Het buiten zijn en die wind op je gezicht…alles wat dwarszit in je hoofd, vliegt aan de kant!”

Ook een bijzonder fietsverhaal? Doe mee met de #IKfiets campagne in aanloop naar het NK Wielrennen in Ede. Verhalen zijn er om doorverteld te worden! Aanmelden kan via info@sportservice-ede.nl