Ede-Zuid veiliger maken voor fietsers

Ede-Zuid veiliger maken voor fietsers

18 augustus 2020

De komende tijd gaat gemeente Ede op verschillende plekken in Ede-Zuid aan de slag om deze veiliger te maken voor fietsers.

De komende tijd gaat gemeente Ede op verschillende plekken in Ede-Zuid aan de slag om deze veiliger te maken voor fietsers. De parallelweg aan de westkant van de Keesomstraat moet toegankelijk worden voor fietsverkeer in twee richtingen. Daarnaast worden de rotondes bij de Stadspoort veiliger en verbetert de gemeente de fietsverbinding tussen de Maandereng en de Rietkampen.

Fietsers op de westzijde van de Keesomstraat kunnen op dit moment tussen de Frankeneng en Einsteinstraat voor het grootste deel in één richting fietsen. De spoortunnel voor fietsers aan de westzijde is wel geschikt om in twee richtingen te fietsen. Veel fietsers bezoeken scholen of sportterreinen op de Peppelensteeg die aan de noordzijde van het spoor liggen. Zij moeten nu een stukje omfietsen om bij de tunnel te komen. Vooral scholieren zorgen voor onveilige situaties, omdat zij tegen de richting in over de Keesomstraat en tussen bedrijven door fietsen.

Fietsstraat

Het voorstel is om van de parallelweg aan de westzijde van de Keesomstraat een fietsstraat te maken. De maximumsnelheid is dan dertig kilometer per uur. Fietsers mogen in twee richtingen rijden, autoverkeer in één richting. Meer informatie hierover vindt u op de projectpagina.

Rotondes Stadspoort.

Bij de rotondes bij het winkelcentrum Stadspoort komen de belangrijkste fietsroutes uit Maandereng en Rietkampen bij elkaar. De routes sluiten niet goed aan op de rotondes, waardoor de verbinding tussen de Maandereng en de Rietkampen niet goed is. Daarnaast zijn er vanuit bewoners meldingen gekomen van onveilige situaties en gebeurde er een aantal ongelukken rondom de rotondes.

Maatregelen

Op basis van onderzoek en bewonersparticipatie is een pakket van mogelijke maatregelen opgesteld. Het doel daarvan is om de fietsverbinding tussen Maandereng en Rietkampen beter te maken en om de veiligheid voor verkeer op en rond de rotondes te verhogen. Op de projectpagina leest u meer over de maatregelen die de gemeente neemt.