‘Ik val op!’ fietsverlichtingscampagne in Ede

‘Ik val op!’ fietsverlichtingscampagne in Ede

14 november 2019

Goede fietsverlichting is belangrijk. Daarom deelt het team van ‘Ik val op!’ 14 november lampjes uit.

Goede fietsverlichting is belangrijk. Voor de veiligheid van fietsers en andere weggebruikers. Daarom deelt het team van ‘Ik val op!’ donderdag 14 november bij sportpark de Peppel fietslichtjes uit aan fietsers zonder verlichting. Jongeren die wel met verlichting fietsen, maken kans op een mooie prijs.

Als gemeente willen we jongeren op een positieve manier bewust maken van het belang van goede fietsverlichting. Daarom team staat tussen 18:00 en 21:00 uur bij de kruising Kastelenlaan/Koekeltse Boslaan in Ede. Ze gaan een kort, positief gesprek aan met voorbijgaande jongeren. Vaste verlichting is de norm. Maar als die even niet werkt deelt het team gratis oplaadbare fietslampjes met USB-kabeltje uit aan fietsers.

Zorg dat je goed zichtbaar bent in het donker

Bijna iedereen weet dat fietsen met licht een stuk veiliger is dan zonder. Uit onderzoek blijkt dat het risico voor fietsers om in het donker slachtoffer te worden van een ongeval met zeker 20% afneemt bij goed werkende fietsverlichting. Er fietsen al steeds meer mensen met fietsverlichting. Maar vooral onder de jongeren kan dit nog beter. Van de jongeren tussen de 12 en 24 jaar maakt slechts de helft gebruik van werkende fietsverlichting. Jongeren tussen de 12 en 18 jaar hebben vaak wel fietsverlichting, maar doen deze niet aan. De jongeren tussen de 18 en 24 jaar hebben vaak geen werkende verlichting, repareren de verlichting niet en nemen ook geen vervangende verlichting mee.

Ik val op!

De campagne wordt uitgevoerd door Bureau Kragten en SHIFT gedragsverandering in opdracht van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid (ROV) Oost-Nederland. In totaal vinden de komende maanden circa 36 acties plaats in Gelderland en Overijssel. Ook in Ede volgen nog twee acties.