Meten is weten

Meten is weten

13 februari 2019

Ziet u deze week scholieren fietsen? Het is goed mogelijk dat zij van het Streek zijn en een speciaal meetkastje op hun fiets hebben.

De scholieren van het Streek fietsen hun normale fietsroute door Ede. Maar van 8 tot en met 15 februari is dat met een meetkastje aan de fiets. Deze mogen we lenen van de provincie Utrecht. De kastjes zijn voorzien van een aantal sensoren. Op die manier verzamelt het kastje tijdens het fietsen allerlei informatie over de omgeving.

Kwaliteit van de lucht meten

Het kastje waar de leerlingen mee fietsen, heeft veel sensoren die de lucht meten. Zo komen we als we meer te weten over de kwaliteit van de omgeving van de fietser. Daarnaast registreren het hoe lang de fietsers moeten wachten bij kruispunten.

Waardevolle informatie

Alles wat het kastje meet, is voor ons waardevolle informatie. Deze gebruiken we om de kwaliteit van fietsen in Ede te verbeteren. Aan de hand van de gegevens bepalen we bijvoorbeeld of er op routes of kruispunten maatregelen nodig zijn. De gemeten informatie is niet alleen interessant voor ons als gemeente. Ook de scholieren gaan ermee aan de slag. Zij kunnen hun eigen verzamelde data inzien via een website en ze gebruiken het in de les.

Onderzoeksmaand

Niet alleen de leerlingen van het Streek meten het fietsnetwerk. In maart start de officiële onderzoeksmaand. Nog eens twintig Edenaren fietsen dan de hele maand met een meetkastje. Dan gebruiken we ook kastjes die bijvoorbeeld hobbels en bobbels meten. Wilt u zich hiervoor aanmelden of wilt u meer weten over fietsen in Ede? Kijk dan op www.edefietst.nl.