Onderzoek onder gebruikers fietspad Ede-Wageningen

Onderzoek onder gebruikers fietspad Ede-Wageningen

11 juli 2019

De fietsroute tussen Ede en Wageningen wordt aangepast. Op 14 mei is er een enquête gehouden langs de fietsroute. En het aantal fietsers is geteld.

De fietsroute tussen Ede en Wageningen wordt aangepast. Zo is het straks een breed, veilig fietspad waar fietsers meestal voorrang hebben. Op 14 mei is er een enquête gehouden langs de fietsroute. En het aantal fietsers is geteld.

Resultaten
Een kleine greep uit de antwoorden op de vragenlijst van de 400 deelnemers:

  • 80% fietst altijd of meestal op de route om naar het werk te gaan.
  • 65% fietst 4 of meer dagen per week.
  • 65 tot 75 % fietst meestal tot 11 kilometer en tussen de 16 en 30 minuten.
  • 32 % fietst ook omdat het gezond is en 29 % omdat het goed is voor het milieu
  • 30 % fietst deze route ook voor ontspanning, 26 % ook om te gaan winkelen, 25 % ook voor familiebezoek
  • 22 % kiest een ander vervoermiddel bij slecht weer

Bij de rotonde Edeseweg/Bennekomseweg in Ede waren er 1.908 fietsers op pad tussen 7.00 en 9.00 uur. Bij Wageningen-Hoevestein stond de teller op 2.141. Als de verbeteringen klaar zijn hopen we dat meer fietsers voor deze route kiezen. We gaan dan weer tellen. Elk jaar tellen we het aantal fietsers drie weken lang in september en oktober. Er is ook een enquête gehouden. Kijk voor meer informatie op de website snelfietsroutesgelderland.nl.

Uitvoering

In 2020 wordt gestart met het verbeteren van een deel van de route. Het tracé dat wordt opgeknapt loopt vanuit Ede-centrum, over de Stationsweg en Edeseweg naar Bennekom. En over de Bovenweg, Grintweg, Nijenoord Allee, Hoevestein en Churchillweg naar Wageningen-Centrum.