Pas op uw fiets. Stop Fietsdiefstal

Pas op uw fiets. Stop Fietsdiefstal

28 november 2018

Net als in andere steden worden er ook in Ede regelmatig fietsen gestolen. Zeker nu het weer lang donker is. Met deze tips verkleint u de kans.

U parkeert de fiets, maar als u terug komt staat uw fiets er niet meer. Helaas herkennen veel mensen deze situatie. Per maand worden er in Ede gemiddeld vijftig fietsen gestolen. Wij geven u tips om de kans op fietsendiefstal te verkleinen.

De meeste fietsen worden gestolen bij de stations en in het centrum van Ede. Populaire locaties voor fietsendieven zijn de Boni, Hoogvliet en Achterdoelen in Ede. Maar ook bij ziekenhuis De Gelderse Vallei stelen ze veel fietsen. Vaak zijn het fietsen die niet in een fietsenrek staan. Naast fietsen nemen dieven ook graag accu’s van elektrische fietsen mee.

Garageboxen

Maar zelfs wanneer u uw fiets afgesloten in een garagebox zet is dat niet altijd veilig. De politie vertelt: “Het valt ons op dat garageboxen makkelijk te openen zijn. Wij adviseren om daar camera’s op te hangen. Dit schrikt dieven af. Ook helpen camera’s bij het opsporen van daders.”

Donker

Veel fietsendieven zijn actief in de periode dat het vroeg en lang donker is. In het donker valt het namelijk minder op.

Wat kunt u zelf doen?

Fietsendiefstal kunt u niet voorkomen. De politie ook niet. Maar u kunt wel een aantal dingen doen om de kans erop te verkleinen. Of om het terugvinden van uw fiets makkelijker te maken:

  • Zet uw fiets in een bewaakte fietsenstalling.
  • Zet uw fiets op een drukke plek.
  • Maak u fiets met een extra slot ergens aan vast.
  • Laad uw accu zoveel mogelijk binnen op.
  • Noteer het serienummer van uw fiets en accu.
  • Zorg voor een goed slot op uw garagebox.
  • Hang camera’s op bij uw garagebox.