Proef stoplichten Bennekom afgerond

Proef stoplichten Bennekom afgerond

31 maart 2020

De proef met het uitschakelen van de stoplichten is afgerond. De resultaten worden nu geanalyseerd en de stoplichten staan weer aan.

De gemeente Ede deed van 2 tot en met 29 maart 2020 een proef met het uitschakelen van de verkeerslichten op kruising Edeseweg-Molenstraat-Strooijweg. Het doel van de proef was om inzicht te krijgen in het functioneren van het kruispunt wanneer de lichten overdag uitstaan. ’s Avonds staan de stoplichten al standaard uit. Dit inzicht is waardevol bij een nieuw kruispuntontwerp. Berekeningen en ervaringen op andere plekken in het land hebben laten zien dat dit goed is voor de doorstroming en leefbaarheid. Fietsers en overig verkeer hoeven immers niet meer altijd te stoppen.

Coronavirus
Door de maatregelen rond het coronavirus is de proef anders verlopen dan gepland. In de eerste week en tweede week van de proef hebben we de verkeerssituatie onder normale omstandigheden kunnen onderzoeken. Vanaf maandag 16 maart zijn scholen gesloten en werd Nederland opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te blijven. Dit was te merken in de hoeveelheid verkeer dat gebruik maakte van de kruising: dat is met zeker de helft afgenomen. De proef is daarom niet meer representatief na 15 maart.

Voldoende informatie
De eerste week van het uitschakelen heeft gelukkig voldoende informatie opgeleverd. Hoewel de gewennningsperiode van twee weken nog niet was doorlopen, hebben we met behulp van camerabeelden toch zicht op de doorstroming van verkeer zonder verkeerslichten. Ook is in beeld gebracht waar de aandachtspunten liggen bij een ander, veilig kruispuntontwerp. De vele reacties maakten dit ook duidelijk. Reacties zijn nog steeds welkom via de contactpagina op deze website.

Beelden analyseren
Op dit moment worden de camerabeelden door een extern, onafhankelijk onderzoeksbureau geanalyseerd. De camerabeelden worden aangevuld met de meetgegevens, waarnemingen ter plaatse en reacties die we van bewoners kregen. De conclusies worden later op deze website gedeeld. Op basis van de conclusies gaan we onderzoeken op welke wijze we een nieuw kruispunt kunnen ontwerpen voor de doorfietsroute Ede-Wageningen.