Wat te doen tegen fietsendiefstal?

Wat te doen tegen fietsendiefstal?

10 januari 2018

U parkeert uw fiets, maar als u terugkomt staat uw fiets er niet meer. Helaas herkennen veel mensen deze situatie.

U parkeert uw fiets, maar als u terugkomt staat uw fiets er niet meer. Helaas herkennen veel mensen deze situatie. Per maand worden er in Ede gemiddeld vijftig fietsen gestolen. De politie geeft u tips om de kans op fietsendiefstal te verkleinen.

De meeste fietsen worden gestolen bij station Ede-Wageningen en in Ede-Centrum. Populaire locaties voor fietsendieven zijn de Boni, Hoogvliet en Achterdoelen in Ede. De laatste tijd nemen de dieven graag elektrische fietsen of accu’s daarvan mee. Daarnaast stelen zij vaker fietsen die niet in een fietsenrek staan.

Garageboxen

Maar zelfs wanneer u uw fiets afgesloten in een garagebox zet is dat niet altijd veilig. De politie vertelt: “Het valt ons op dat garageboxen makkelijk te openen zijn. Wij adviseren om daar camera’s op te hangen. Dit schrikt dieven af. Ook helpen camera’s bij het opsporen van daders.”

Niet opvallen

Veel fietsen worden gestolen in de periode dat het vroeg donker wordt. In het donker valt het namelijk minder op. Maar ook in zomer worden veel fietsen gestolen merkt de politie: “Dat is de tijd dat mensen vaker de fiets pakken. Dat betekent voor de dieven meer fietsen om mee te nemen.”

Wat kunt u zelf doen?

Fietsendiefstal kunt u niet voorkomen. De politie ook niet. Maar u kunt wel een aantal dingen doen om de kans erop te verkleinen of om het terugvinden van uw fiets makkelijker te maken:

  • Zet uw fiets in een bewaakte fietsenstalling.
  • Zet uw fiets op een drukke plek.
  • Zet uw fiets in het fietsenrek.
  • Maak uw fiets met een extra slot ergens aan vast.
  • Laad uw elektrische fiets zoveel mogelijk binnen op.
  • Noteer het serienummer van uw fiets en accu.
  • Zorg voor een goed slot op uw garagebox
  • Hang camera’s op bij uw garagebox.

Bewaakte fietsenstallingen

In Ede zijn er verschillende bewaakte fietsenstallingen. In het centrum vindt u een fietsenstalling aan de Marktstraat 75. Hier is ruimte voor zowel fietsen als bromfietsen. Deze stalling is helemaal gratis. De openingstijden van deze stalling vindt u op www.ede.nl/fiets. Ook op station Ede-Wageningen is aan beide zijdes een bewaakte fietsenstalling. Voor de stallingen bij het station betaalt u wel.