Fietsen in Ede Centrum

Infraproject

Fietsen in Ede Centrum

Vanaf januari 2019 worden de regels voor fietsen in het centrum van Ede eenvoudiger. Dan mag er bijvoorbeeld altijd door Achterdoelen en Wiek gefietst worden. Daar staat tegenover dat op bijvoorbeeld de Grotestraat en Maandereind helemaal niet meer gefietst mag worden.

Planning

Januari 2019

De verkeersregels voor voetgangers en fietsers in het centrum van Ede zijn onduidelijk en gebruiksonvriendelijk. Het Fietsplanproject Ede Centrum moet daar verandering in brengen en de regels voor het fietsen in het centrum duidelijker maken. Het project leidt tot een fietsnetwerk dat logische routes volgt en aansluit op stallingsvoorzieningen.

Huidige situatie

Op dit moment zijn er drie verschillende soorten voetgangersgebieden:

  • Permanente voetgangerszone (omgeving terrassen Museumplein)
  • Fietsers toegestaan buiten winkeltijden (Wiek, Marktplein, Torenstraat, Grotestraat, Achterdoelen en tussengelegen straten, Maandereind en zijstegen)
  • Fietsers permanent toegestaan (route over Arnhemseweg en Bevrijdingsplein naar spoorwegovergang Telefoonweg, de Halte en de westzijde van het Museumplein, de Brouwerstraat tussen Telefoonweg en via de spoorwegovergang naar de Marktstraat, de doorsteek via de steeg tussen de Driehoek, een stukje Oude Kerkplein en het Raadhuisplein).

Dit gaat er veranderen

Vanaf 1 januari 2019 worden de regels aangepast. Dit zijn de nieuwe regels:

  • Fietsen wordt permanent toegestaan op de Achterdoelen, Wiek en een stukje Nieuwe Stationsstraat vanaf Maanderplein richting Museumplein;
  • In de rest van het voetgangersgebied mag niet meer gefietst worden, dus ook niet buiten winkeltijden;

Wat blijft hetzelfde:

  • Fietsen blijft permanent toegestaan op de route over Arnhemseweg en Bevrijdingsplein naar spoorwegovergang Telefoonweg, de Halte en de westzijde van het Museumplein, de Brouwerstraat tussen Telefoonweg en via de spoorwegovergang naar de Marktstraat, de doorsteek via de steeg tussen de Driehoek, een stukje Oude Kerkplein en het Raadhuisplein
  • Fietsen blijft permanent verboden bij de terrassen van het Museumplein.

Door de aanpassingen zijn er nog maar twee soorten voetgangersgebieden: je mag er wel of je mag er niet fietsen. Dat geeft veel meer duidelijkheid.
Hoewel dit betekent dat fietsers ook op rustige tijden formeel niet meer op bijvoorbeeld de Grotestraat en Maandereind mogen fietsen, blijft het omrijden zeer beperkt. Onder andere doordat er vanaf januari 2019 wel gefietst mag worden door de Achterdoelen. In deze straat wordt nu ook al veel gefietst, doordat deze een kort en aantrekkelijk alternatief biedt voor het klimmen, dalen en oversteken via de drukke Raadhuisstraat.

De aanpassingen zorgen voor een klein ‘rondje’ waar permanent gefietst mag worden: Molenstraat – Driehoek – Oude Kerkplein – Raadhuisplein – Achterdoelen – Arnhemseweg – Bevrijdingsplein – Nieuwe Stationsstraat – Marktstraat. Dit rondje sluit aan op de fietsroutes vanuit de omliggende woonwijken. Het rondje komt bovendien direct langs de stallingsruimtes die rondom de belangrijkste winkelstraten Grotestraat en Maandereind liggen.